úterý 15. dubna 2014

Prašná Brána, Okupovaná Praha, r. 44

Na blešáku na Tyláku v Praze se dají sehnat všelijaké poklady, mezi nimi staré pohledy a knížky. Stará, odřená a přeložená pohlednice mne upoutala na první pohled. Razítko na pohledu ukazuje datum 16.VIII.44. Vše vypadá naprosto normálně. Proto usuzuji, že pohled či použitá fotografie byla pořízena ještě před válkou. Z rušné, ale mírumilovné atmosféry by člověk neřekl, že tehdy byla u nás okupace. Známka na pohledu však zarazí okamžitě. Tipněte si, kdo by na ní tak mohl být?:-)). Pohled je psán česky a ta dírka uprostřed pohledu je prý z té doby běžná, tak nevím. Každopádně pohled je krásný, zachycuje atmosféru doby a já jsem si ji prostě musela scrapnout :-).





Pomůcky:

Čtvrtka Vintage Borůvková a Vintage Karamel
Čtvrtka ze sady Happy Days
Papír Black Leaf, kolekce Engraver, Prima Marketing
Novinový papír, popř. listy ze staré knihy
Washi páska Tim Holtz
Černé Gesso v tubě
Archival Ink Jet Black
Distress Paint Black Soot
Raznice Kruh M – 2,5 cm od xCut
Raznice Leafy Lace od xCut
Razítko ze sady Mini Classics z dílny Tim Holtz Collection CMS 062
Dymo s černou páskou
Sešívačka, kancelářská sponka
Kovová římská číslice od Prima Marketing a výseky od Wycinanka
Šablona Film Strips
Písmenková šablona 657482 Alphabetical
Lepidlo: Crackle accents, Ranger

A samozřejmě pohled J.

Stránka má jednoduchý koncept. Dominantou je pohled. Vodorovný pruh s jemným vlnkováním symbolizuje Vltavu. I proto jsem jako doplněk k převládající béžové a černé volila odstíny modré.

Na bílou čtvrtku ColorCore můžete nalepit novinový papír nebo jako já stránku ze staré knihy. Jakmile je lepidlo jen trošku suché, ustřihněte si proužek široký jako písmenková šablona a vyřežte na Big Shotu. Tento proužek můžete použít jako já pro další tvoření a zároveň máte písmenka pro nápisy a journaling.

Pruh jsem ještě po krajích zvlnila nůžkami.

Kolečka jsou jednak ze zbytku polepené čtvrtky tak i ze čtvrtky Vintage Borůvka a pruhované čtvrtky ze sady Happy Days. Použila jsem raznici s průměrem 2,5 cm od xCut.

Papírové kraječky jsou z papíru Black Leaf kolekce Engraver a jsou vyraženy raznicí Leafy Lace od xCut, opatinovány jsou Distress Paintem Black Soot z dílny Tima Holtze.

Na dozdobení jsem použila římskou číslici od Prima Marketing, washi pásku, kolečka, černé gesso, sešívačku, kancelářskou sponku a výseky od Wycianky.

TIP:
Pokud pracujete s originálními fotkami či pohledy, neskenujte si je a uložte či zazálohujte.

TIP:
Černé gesso v tubě musíte mít!, dá se s ním kouzlit od linky přes krucánky až po tečky a šmouhy. Můžete jej rozmazat do ztracena či dělat efektní tahy, které stránce dodají jemný 3D efekt.

TIP:
Journaling je s DYNem hračka. Je to rychlý a efektní způsob, pokud neumíte krasopis jako třeba já. Já použila černou pásku s možností bílého textu, ale je více barevných možností.

Přeji příjemný den,
scrapglamour.



1 komentář:

  1. Maruško, krásná, něžná a inspirativní stránka... ostatně jako vždy.

    OdpovědětVymazat