neděle 5. února 2017

Papír jako reklama

Papír je jeden z nejstarších materiálů, s kterým se dá dobře pracovat. Byl také používán a je doposud, na různou reklamu. Představím vám zde různé reklamní materiály, které se týkají převážně „ženských“ záležitostí. No a jedna z nich jsou potravinové reklamy, a zde nesmí chybět recepty. Začnu moji milovanou první republikou.

Na obrázku vidíte skládaný reklamní sešitek na tuk VITELLO,  jehož součástí jsou krásné malované obrázky a recepty. A protože i tenkrát myslely na děti, je připojena dopisnice, kde je na rubové stránce vložena omalovánka, kterou měly děti vymalovat a zaslat na danou adresu. Byla to soutěž, a děti se těšily, že něco krásného vyhrají.


Dopisnice s předtištěnou adresou přímo na centrálu firmy:


Omalovánky, kterými se děti zabavily, když maminky vařily, a ještě mohly soutěžit:



Kde se vzala tato reklama?  Určitě  vám něco říká firma Setuza v Ústí nad Labem. Zakladatelem této továrny byl Jiří Schicht pocházející z Rynoltic u Liberce. Jeho otec Georg Schicht začal s výrobou mýdla už v r. 1848. Nejznámější značkou mýdla bylo „MÝDLO s JELENEM“. Otec Georg předal rynoltickou firmu svým čtyřem synům. Nejstarší Jiří po vystudování v r. 1883 založil slavnou ústeckou firmu. Svou výrobu časem rozšiřoval ve svých pobočných závodech, jako např. v Křešicích u Děčína, kde se vyráběl lahůdkový margarín VITELLO.

Hned dva recepty na podporu prodeje margarínu Vitello, tyto recepty si ženy schovávaly, lepily do sešitků obdobně jako my dnes:


Firma Schicht vynakládala značné prostředky na reklamu. Velmi brzy zřídila obchodního cestujícího, který měl mimo jiné na starosti také reklamu. Nejdostupnější byl právě papír.

Tak se trošku pokochejte tou krásou, reklamy na Mýdlo s Jelenem:




Doufám, že vás příspěvek něčím zaujal. Je to můj první příspěvek na blog a budu ráda za komentáře, zda se vám článek líbil a co by vás zajímalo příště.

Adina.

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. také moc děkuji, budu se snažit aby to okénko bylo ještě hezčí a zajímavější.

      Vymazat