úterý 11. dubna 2017

VELIKONOČNÍ SVÁTKY

Jedny z nejkrásnějších svátků v roce jsou svátky křesťanské a to Vánoční a Velikonoční.

Velikonoční svátky patří mezi nejstarší. Krásným zvykem byl a stále je barvení vajíček, zvyk pocházející již ze starověkého Egypta a Persie. V té době se barvily na červeno. Malování i zdobení velikonočních vajíček není ale spojováno s křesťanskými tradicemi. Vajíčka se zdobila již před vznikem církevních svátků.

Určitě každá z nás vzpomíná na barvení vajíček v dětství. Moje maminka kupovala sáček se čtyřmi barvami, jiné se ani v době mezi 60-70léty sehnat nedaly. Dodnes to mám před očima, použily se zavařovací sklenice, teplá voda, ocet a vznikly z toho čtyři základní barvy: žlutá, modrá, zelená a červená. Až teprve později, už když jsem  sama měla své malé děti jsme nasbírali slupky od cibule a od té doby mám velikonoční vajíčka hnědo-červená.

A jak se kdysi také barvila vajíčka, na to se nyní můžete podívat.

Tyto barvy jsou z konce čtyřicátých let, níže je i návod:







Velikonoční svátky pro nás hlavně znamenají příchod jara a sluníčka. Prostě krásný čas, kdy se probouzí příroda. A letos budou svátky o to krásnější, že budeme mít delší volno. Čtyři krásné dny „nicnedělání“.

Jako krásnou vzpomínku přikládám krásné pohledy s velikonoční tématikou, takové se dnes již nevidí.





Přeji Vám krásné užití těchto volných dnů, moc se nehoňte u plotny, využijte volných dnů k posezení s rodinou u dobrého jídla a kávičky. 




Pohlednice zaslané v r. 1919 až 1932 jsou nádherně zdobená, tlačená a krásně vybarvená.

Adina
                                               

1 komentář:

  1. Pěkné počtení. Také jsme takhle s bráchou barvili vajíčka a mastili kouskem slaniny pro hezčí vzhled. Barvy byly pěkně syté. A staré pohledy jsou vskutku nádherné.

    OdpovědětVymazat